ABB va livra sistemul complet de tracțiune pentru modernizarea locomotivelor din România

  •  Proiectul de modernizare pentru CFR Călători va permite celor 19 locomotive să funcționeze cu eficiență energetică și fiabilitate sporite
  •  Contractul semnat în luna Decembrie 2023 prevede parteneriatul dintre ABB și contractorul local Reloc, într-un proiect finanțat prin fonduri de dezvoltare din partea UE
  •  Noile transformatoare, convertizoare și motoare electrice furnizate de ABB vor ajuta locomotivele să atingă viteze maxime de 160 Km/h față de cele actuale de 120 Km/h

ABB a obținut o comandă semnificativă pentru livrarea sistemului complet de tracțiune pentru modernizarea a 19 locomotive de 5100 kilowați (kW) operate de CFR Călători România, compania de stat pentru transportul feroviar de călători. ABB va furniza echipamentele de tracțiune – transformatoare, convertizoare și motoare electrice – în parteneriat cu Reloc, o companie  locală specializată în revizia și modernizarea locomotivelor care operează în România și în regiunea Balcanilor. Comanda a fost înregistrată pe trimestrul patru din 2023.

Proiectul va contribui la atingerea unor niveluri înalte de eficiență energetică și fiabilitate pentru locomotivele din România, în scopul alinierii acestora la standardele europene de transport pasageri. Acest lucru reprezintă o problemă critică, deoarece infrastructura de transport public îmbătrânită a țării limitează în prezent viteza de circulație a trenurilor de pasageri la o viteză medie de doar 40 km/h. Având în vedere situația urgentă, proiectul de modernizare a locomotivelor este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, susținut de UE.

Se așteaptă ca sistemul de tracțiune de ultimă generație de care vor beneficia cele 19 locomotive LE 5100 kW de tip Co’Co’ să aducă economii semnificative de energie și costuri reduse de mentenanță, crescând totodată puterea de tracțiune a acestora până la 6 MW. Utilizarea convertizoarelor moderne de tracțiune cu IGBT-uri, a transformatoarelor de tracțiune și motoarelor de tracțiune asincrone (AC) va permite îmbunătățiri ale eficienței generale a sistemului de propulsie al locomotivei cu 5% în comparație cu vechiul sistem de tracțiune cu redresoare tiristorizate și motoare  în curent continuu (CC).  În plus, se vor realiza economii de energie de 15% prin recuperarea energiei în timpul frânării.

„Livrarea la timp și soluțiile eficiente din punct de vedere energetic, reprezintă elemente esențiale pentru acest proiect”, a menționat Grațian George-Călin, Președintele Reloc, „Capacitatea de a respecta termenele scurte de livrare, combinată cu expertiza ABB de a oferi îmbunătățiri semnificative ale eficienței precum și competența sistemului de propulsie au făcut ca ABB să fie partenerul potrivit pentru asigurarea succesului în acest proiect.”

„Suntem încântați de colaborarea cu Reloc în cadrul acestui proiect critic de modernizare, care va permite trenurilor de pasageri CFR să circule cu 160 km/h față de viteza actuală de 120 km/h. Creșterea fiabilității locomotivelor CFR, va reprezenta cheia acestui succes, deoarece se așteaptă ca fiecare locomotivă să parcurgă aproximativ 278.000 de km pe an”, a declarat Roger Affolter, Șeful Departamentului de Retrofit, ABB Traction. „ Astfel ABB demonstrează capabilitatea sa de a crea valoare prin furnizarea de sisteme de tracțiune complete, pe deplin testate în condiții dure.”

Fiecare dintre locomotivele CFR de 5100 kW va fi modernizată prin echiparea cu un transformator de tracțiune, două convertizoare de tracțiune de tip CC 1500 MS și șase motoare de tracțiune de tipul AMX 500.

ABB Motion menține lumea în mișcare – economisind în același timp energie în fiecare zi. Inovăm și depășim granițele tehnologiei pentru a permite clienților, industriilor și societăților un viitor cu emisii scăzute de carbon. Convertizoarele, motoarele și serviciile noastre activate digital, îi ajută pe clienții și partenerii noștri să obțină performanțe mai bune, siguranță și fiabilitate.  Oferim o combinație de expertiză în domeniu și tehnologie pentru a furniza soluția optimă de acționări și motoare pentru o gamă largă de aplicații în toate segmentele industriale. Prin prezența noastră globală suntem întotdeauna aproape pentru a-i servi pe clienții noștri. Bazându-ne pe cei peste 140 de ani de experiență cumulativă în sistemele electrice de propulsie, învățăm și ne îmbunătățim în fiecare zi. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *